اهمیت ادغام تداوی دوایی با روشهای درمانی دیگر در اسکیزوفرنیا

اسماعیل درمان

اسکیزوفرنیا، که بنام اسکیزوفرنی، شیزوفرنی، “جنون جوانی” یا “روان-گسیختگی” نیز یاد می گردد یکی از اختلالات مزمن روانی با منشا نامشخص بوده و یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات روانی است. تحقیقات بیانگر این اند که حدود یک فیصد جمعیت از این اختلال رنج میبرند. این اختلال معمولاً در اوایل جوانی تظاهر میکند و اشخاص مصاب به آن ارتباط خود با واقعیت را از دست داده، در بینش و تفکر شان ناتوانی پیش آمده، دارای هذیان و توهم بوده، و در بیشتر موارد مجبور به انزوا و گوشه نشینی میگردند.

بصورت کل این اختلال دارای نشانه های مثبت و منفی است.

نشانه های مثبت: عبارت از رفتارهای عجیبی اند که بر رفتارهای عادی فرد علاوه می شوند و بهمین دلیل به آنها نشانه های مثبت گفته می شود. هذیانات (باورهای غلط در مورد حقایق که با وجود دلایل موجه و شواهد آشکار بر علیه آن بر آنها اصرار میشود)، تفکر و گفتار از هم گسیخته، توهمات (احساس و ادراک آنچه واقعیت خارجی ندارند ولی فرد مبتلا به توهم آنها را واقعی میپندارد)، و عکس العمل های نابجا و نامناسب.

نشانه های منفی: رفتارهای اند که شخص بعد از مبتلاشدن به این اختلال آنها را از دست میدهد. مثلاً این افراد از مشکلاتی چون از دست دادن اراده، گوشه گیری، فقر در گفتار، کند شدن عکس العمل ها و ارتباطات اجتماعی خود رنج میبرند.

بعلاوه، افراد مبتلا به این اختلال دارای مشکلات شناختی نیز میگردند، مثلاً مشکلات در عملکرد حافظه، توجه، و یا علاوه شدن اختلالات روانی دیگر چون افسردگی.

درباره این اختلال در یک مقاله دیگر بصورت مفصل بحث خواهد شد، ولی مختصراً توضیح داده میشود که دواهای که تا بحال تولید گردیده اند قادر به ریشه کنی این اختلال نبوده و فقط در محدود کردن و تحت کنترل آوردن نشانه های مریضی چون هذیان، توهم، و بهتر شدن عملکرد شناختی مریضان کمک می کنند.

ویدیویی که پیوند آن درینجا به اشتراک گذاشته شده، داکتر آنتونی سالرنو، داکترجوزف باتاگلیا، و آقای لاچن-میر را نشان میدهد که در باره این اختلال صحبت می کنند. هر دو داکتر در باره اهمیت تداوی منظم دوایی صحبت نموده، ولی در عین زمان تاکید می کنند که روان-درمانی (سایکوتراپی)، فامیلی-درمانی، توان-بخشی در سطح خانواده و اجتماع، و روش های درمانی دیگر با تداوی دوایی باید ادغام گردند تا بهترین نتیجه تداوی بدست آید و شخص بتواند بعد از ختم تداوی در شفاخانه و برگشت به اجتماع تا حدی قادر به انجام فعالیتهای روزمره باشد.

آقای لاچن-میر، که کتاب “بیگانه: سیری در مبارزه پدرم با دیوانگی” را نوشته است نیز در باره پدرش که دارای دکترای جامعه شناسی بوده ولی با مبتلا شدن به اسکیزوفرنیا خانه و زندگی اش را از دست داده، صحبت میکند.

مصاحبه با این سه شخصیت به زبان انگلیسی و برای 15 دقیقه انجام شده است. برای مشاهده آن روی این پیوند بروید:

httpv://medicalnewstoday.healthology.com/hybrid/hybrid-autodetect.aspx?content_id=2718&focus_handle=schizophrenia&brand_name=medicalnewstoday

برای معلومات بیشتر به این منابع نیز میتوانید مراجعه کنید:

  1. DSM-IV-TR, Text Revision, Fourth Edition, 2000
  2. Abnormal Psychology by Kring, Johnson, Davison, & Neale, Eleventh Edition, 2010
  3. Abnormal Psychology: An Integrative Approach. David H. Barlow & V. Mark Durand. Fifth Edition, 2009

خوانندگانی که به این منابع نمیتوانند دسترسی داشته باشند، برای دستیابی به اطلاعات اساسی راجع به این اختلال به این وبسایت مراجعه کنند:

http://www.medicinenet.com/schizophrenia/article.htm

درباره‌ی اسماعیل درمان

اسماعیل درمان، ماستر روانشناسی بالینی و مدیر وبسایت روان آنلاین است. شما می‌توانید از طریق صفحۀ «تماس با ما» یا صفحۀ فسبوک روان آنلاین به او و گروه کاری روان آنلاین پیام بفرستید. خوانندگانی که نمی‌خواهند نام شان ذکر شود این را در پیام خود مشخص کنند. گروه روان آنلاین به حفظ هویت خوانندگان احترام می‌گذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.