ترجمه: داکتر بشیر احمد
ویرایش: اسماعیل درمان
قرار گرفتن در معرض قلدری در کودکی میتواند منجر به بروز تغییرات در مواد/ساختاری شود که جین/ژن کنترل کنندۀ خُلق را احاطه نموده است. این تغییرات، همزمان با کلان شدن کودک، چانس ابتلای وی به مشکلات روحی را افزایش میدهند.

این یافته نتیجهی کار ایزابل کوله-مورین است که یکی از محققین مرکز مطالعات استرس بشری (Center for Studies on Human Stress) واقع در شفاخانه لوئیس لافونتین، و استاد در پوهنتون مانتریال در کانادا است. این نتایج اخیراً در نشریهی پزشکی روانشناسی چاپ شدند.
زورگویی (قُلدری) یک مشکل عمده است که نه فقط کودکان بلکه هر گروه سنّی دیگر نیز ممکن است از آن متأثر شوند. یک بررسی که اخیراً توسط بی ام جی انجام شده نشان میدهد که افراد بالغی که در کار دچار زورگویی میشوند، و حتی کسانی که تنها شاهد زورگویی به دیگران هستند، احتمال بیشتری دارد تا به ادویۀ ضدافسردهگی، آرامبخشها و قُرص خواب احتیاج پیدا کنند.
در گذشته نیز تحقیقات نشان دهندۀ آثار دراز مدتِ ناشی از قرار گرفتن در معرض زورگویی همچون مشکلات رفتاری، سوءمصرف الکل، سگرت کشیدن، کمخوری و زیادخوری، و مشکلات روحی بوده اند.
هدف از تحقیق کنونی بررسی دقیق میکانیزمهایی بود که توضیح میدهند چیگونه تجربههای فشار روانی در گذشته، پاسخ افراد به شرایط پُر استرس آینده را تغییر میدهند. داکتر کوله-مورین میگوید:
“بسیاری از مردم فکر میکنند که جینهای ما تغییرناپذیراند، ولی تحقیق ما نشان میدهد که شرایط محیطی، و حتی شرایط اجتماعی، میتوانند بر فعالیت جینها تاثیرگذار باشند. این نکته به خصوص در مورد مظلوم واقع شدن در دوران کودکی صادق است که نه تنها پاسخ ما به استرس را تغییر میدهد بلکه حتی عملکرد جینهایی که در تنظیم خُلق و خوی نقش دارند را نیز عوض میکند.”
تحقیقاتی که داکتر کوله-مورین در گذشته در انستیتوت روانپزشکی لندن (Institute of Psychiatry in London) انجام داده نیز نشان دادند که کودکانی که در معرض زورگویی قرار گرفته بودند میزان کمتری از کورتیزول یا هورمون استرس تولید میکردند. آنها در عین حال رفتار پرخاشگرانهتری داشته و در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران مشکل داشتند.
کار فعلی داکتر کوله-مورین نشان میدهد که وقتی یک کودک 10 ساله مورد زورگویی قرار میگیرد، تغییرات در ساختاری که جین موسوم به SERT را احاطه نموده احتمالاً مسبب کاهش تولید کورتیزول در کودک در سن 12 سالگی میباشد. جین SERT مسئولیت کنترل میانجی عصبی به نام سروتونین را به عهده دارد. سروتونین در تنظیم خُلق و افسردگی نقش دارد.
این یافتهها پس از آن حاصل شدند که داکتر کوله-مورین 28 جوره کودک دوگانگی (دوقلو) تک تخمی یا مونوزایگوتیک [1] (Identical twins) را که طور اوسط 10 سال سن داشتند مورد بررسی قرار داد. در هر مورد یکی از دوگانگیها در مکتب در معرض زورگویی همصنفیهای خود قرار داشت و دیگری نه. خانم کوله-مورین نتیجه میگیرد که:
“چون آنها دوگانگیهای تک تخمکی بودند و در عین خانواده زنده گی میکردند تغییراتی که در ترکیب کیمیاوی ساختار اطراف جین رونما شدند به علت تفاوتهای جینتیک و تفاوت محیط فامیلی نیستند. نتایج ما نشان میدهند که تجربۀ مظلوم واقع شدن منبع این تغییرات بوده است.”
این محقق اکنون پیشنهاد میکند که متخصصین برای یافتن روشهای مناسب کمک به کودکان مورد آزار قرار گرفته کار کنند تا اثرات منفی روانی را در آنها کاهشدهند. این کار بیشتر از طریق انجام اقدامات مناسب در مکاتب (جهت کاهش زورگویی) و با دادن حس اطمینان به آسیبدیدهگان و حمایت از آنها میتواند انجام شود.
[1] دوگانگی یا دوقلو نوزادانی هستند که در یک دورۀ حمل یا بارداری ایجاد و با هم به دنیا میآیند. اگر هر دو کودک از یکجا شدن یک تخمه و یک اسپرم ایجاد شوند دوگانگیهای مونوزایگوتیک یا تک تخمی اند. اگر هر کدام از آنها از یکجا شدن یک تخمه و یک اسپرم جداگانه تشکیل شوند دوگانگیهای دایزایگوتیک میشوند. دوگانگیهای مونوزایگوتیک از لحاظ جنتیک به هم شبیهتر اند.
منبع: Medical News Today
پیوند به متن انگلیسی: http://www.medicalnewstoday.com/articles/254294.php
عکس از وبسایت پیام آشنا
یادداشت: نشر مطالب روان آنلاین فقط با ذکر منبع یا اجازه رسمی از مدیریت وبسایت مجاز است!