ویرایش و اضافات: اسماعیل درمان
مدیر وبسایت روان آنلاین

نتیجۀ یک تحقیق تازه نشان میدهد که محبتورزی به کودک در آوان زندگی ممکن است به بزرگ شدن هیپوکامپوس او کمک نماید. هیپوکامپوس منظقهای مهم در مغز است که مسئول حافظۀ دور است و خاطرات گذشته را به شکل کوتاه و یا دراز مدت حفظ میکند، و در یادگیری، و واکنش در برابر فشارهای عصبی نقش دارد.
پژوهش روی حیوانات در گذشته نشان داده که پشتیبانی و توجۀ مادرانه در رشد هیپوکامپوس، تولید حجرات (سلولهای) مغزی، و توانایی مقابله با فشارها تاثیر مثبتی بر موشهای جوان دارد. از طرف دیگر، مطالعات در مورد كودكان انسانها، میتوان ارتباطی میان تجربههای آوان كودكی و حجم «آمیگدالا،» منطقهی از مغز كه به تنظیم پردازش و ثبت واكنشهای احساسی كمك میكند، یافت. مطالعه های پُرشمار دیگر نیز نشان داده اند كودكانی كه در یك محیط محبتآمیز پرورش مییابند از نظر آموزشی و احساسی، در مقایسه با دوستانشان كه در محیط بیمحبت زندگی میكنند، عموما عملكرد بهتری دارند.
تصویربرداریهای مغزی اكنون نشان میدهند كه عشق مادر حجم فیزیكی هیپوكامپوس فرزند را تغییر میدهد. در این مطالعه، حجم هیپوكامپوس كودكانِ مادرانِ محبتورز، در مقایسه با كودكانی كه مادران آنها كمتر محبت میكردند، 10 درصد بزرگتر بود. پژوهشها چنین میگویند که میان هیپوكامپوس بزرگتر و حافظه بهتر، ارتباط وجود دارد.
داكتر جان لوبی، پژوهشگر اصلی این مطالعه و یك روانپزشك در دانشكده طبی دانشگاه واشنگتن در سِنت لوییس، ایالت میسوری، گفته است: “ما اكنون میتوانیم با اطمینان بگوییم كه محیط روانی-اجتماعی تاثیر مادی (ملموسی) بر چگونگی رشد مغز انسان دارد. این یافته این نظر را تقویت میکند كه میگوید پرورش محبتورزانۀ كودكان در دوران ابتدایی زندگی آنها تاثیر مثبتی بر رشدِشان دارد.”
در گذشته نیز، داکتر مشهور اعصاب و روان، جان بالبی، نشان داده بود که چگونه کودکانی که یتیم میمانند یا از تماس جسمی و عاطفی کمتری برخوردار اند، دچار کاهش رشد جسمی و عاطفی میشوند.
تمام این یافتهها بیانگر این اند که محبتورزی نه تنها در محکم ساختن ارتباطات بلکه در رشد روانی و فزیکی کودکان تاثیر مثبت دارد و این بالمقابل تاثیر خوشایندی بر اطرافیان شان، بالاخص والدین شان به جا میگذارد.
منبع: برگردان متن از وبسایت «هممیهن»
عکس از: امیلی فِری، http://ferryfoto.wordpress.com
یک دنیا سپاس از مقالات خوب تان واقعا که همه مقالات تان پشتوانه های تحقیقی خوبی دارند و صد در صد آموزنده اند. امید ما موفقیت تان در جهت انکشاف هر چه بیشتر روانشناسی که در شرایط فعلی نیاز مبرم مردم و جامعه ما است میاشد. بهروز و مستدام باشید.