قسمتی از صحن پوهنتون/دانشگاه کابل

مطالعۀ میزان شیوع افسردگی میان دانشجویان پوهنتون کابل

نویسنده: اِسپوژمی اوریا، استاد در دانشگاه کابل

ویرایش: اسماعیل درمان، مدیر وبسایت روان آنلاین

افسردگی، اختلال شایع روانی است که درهر جامعه تعدادی از افراد، به ویژه جوانانی که با فشارهای بیشترِ زندگی روبرو اند، به آن مبتلا اند. با توجه به اهمیت این موضوع، دانشجویان (محصلان)، که قشر جوان کشور را تشکیل می‌دهند، در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند تا با تشخیص علایم افسردگی در آنان بتوان فرصتی را جهت پیش‌گیری و جلوگیری فراهم نمود.

قسمتی از صحن پوهنتون/دانشگاه کابل

هدف از این مطالعه سنجش میزان شیوع علایم افسردگی در دانشجویان دانشگاه کابل بوده است.

این تحقیق، مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بر محصلان پوهنتون کابل انجام شد. روش جمع‌آوری آمار شامل مصاحبه و پرسشنامه دارای دو بخش بود: بخش اول مربوط به اطلاعات جمعیت‌شناسی افراد مورد مطالعه و بخش دوم سوالات مربوط به سنجش افسردگی به اساس مقیاس افسردگی مرکز مطالعات اپیدیمولوژی انستتیوت ملی صحت روانی امریکا بود.

اطلاعات با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل گردید. از آمار تشریحی در قالب جداول فراوانی، و از آمار تحلیلی جهت بررسی رابطه بین مُتغیّرهای تحقیق استفاده شد. یافته‌های تحقیق نشان داد که از 371 محصل مورد مطالعه 244 نفر (%65.7) افسردگی داشتند و 127 نفر (%34.2) افسردگی نداشتند. دراین تحقیق آزمون احصاییوی کای اسکویر بین افسردگی وعبادت، و نحوه رضایت از ارتباط با والدین و دوستان، ارتباط معنادار قوی را نشان داد، ولی بین افسردگی، سن، جنس، و وضعیت سکونت ارتباط معنادار مشاهده نشد. هم‌چنان این تحقیق وقوع واقعات فشارزای زنده‌گی در طول یک سال گذشته را به عنوان علل احتمالی افسردگی مورد مطالعه قرار داد و دریافت گردید که بیشترین محصلان (45 فیصد) مشکلات درسی و (22 فیصد) مشکلات اقتصادی داشتند و متغیرهایی چون از دست دادن والدین، از دست دادن عزیزان، مشکلات روانی، داشتن بیماری جسمی، خشونت خانوادگی، وجود مشکل روانی در یک عضو خانواده، و شکست عشقی در فیصدی‌های نسبتاً کمتر قرار داشتند.

همچنان در کاوش و بررسیِ روش‌های کنارآمدن با مشکلات دریافت گردید که بیش‌ترین تعداد محصلان (58 فیصد) در رویارویی با مشکلات عبادت می‌کردند، (52 فیصد) با دوستان، و (46 فیصد) در مواقع فشارزا با والدین صحبت می‌کردند، و متغیرهایی چون: رازخود را پیش خود نگاه کردن، از خانه بیرون برآمدن، مطالعه کردن، سگرت کشیدن، و استفاده از مواد مخدر در فیصدی‌های کمتر قرار داشتند.

اسپوژمی اوریا دارندۀ لیسانس روانشناسی از دانشکده (پوهنخی/فاکولته) روانشناسی وعلوم تربیتی پوهنتون کابل، ماستر در رشتۀ تعلیم و تربیه، و عضو کدر علمی همین پوهنخی است. او در چند سال اخیر مصروف تدریس مضامین مختلف از جمله روانشناسی عمومی، روانشناسی تربیتی، روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه، آسیب شناسی روانی و روانشناسی رشد/انکشافی بوده است.

از خانم اوریا سه مقالۀ علمی در بارۀ عقب ماندگی ذهنی در کودکان، اسکیزوفرنیا (جنون مزمن) و راهکارهای مقابله با تفاوت‌‎های فرهنگی در آموزش به چاپ رسیده اند. پایان نامۀ ماستری یا Thesis  او نیز متمرکز بر مطالعۀ شیوع افسردگی در میان دانشجویان پوهنتون کابل بوده است.

 یادداشت: نشر مطالب روان آنلاین فقط با ذکر منبع آزاد است.

درباره‌ی اسماعیل درمان

اسماعیل درمان، ماستر روانشناسی بالینی و مدیر وبسایت روان آنلاین است. شما می‌توانید از طریق صفحۀ «تماس با ما» یا صفحۀ فسبوک روان آنلاین به او و گروه کاری روان آنلاین پیام بفرستید. خوانندگانی که نمی‌خواهند نام شان ذکر شود این را در پیام خود مشخص کنند. گروه روان آنلاین به حفظ هویت خوانندگان احترام می‌گذارد.

۷ نظر

  1. با سلام خدمت شما

    اینجانب رزیدنت سال سوم روانپزشکی (صحت روانی) شفاخانه هرات هستم

    بسیار خرسندم که چنین تحقیق ارزشمندی برای اولین بار هر چند در کتله کوچکی از اجتماع (دانشجویان دانشگاه کابل) انجام شده است. به دلیل اینکه من نیز برای تحقیقی در همین مورد (مطالعه میزان شیوع افسردگی در میان دانشجویان دانشگاه های هرات) آمادگی میگیرم جزییات این تحقیق بسیار به دردم خواهد خورد.

    در این زمینه دو سوال داشتم:
    1- آیا این پرسشنامه (مقیاس افسردگی مرکز مطالعات اپیدیمولوژی انستتیوت ملی صحت روانی امریکا) برای افغانستان روایی (Validate) شده است؟
    2- این استاد بزرگوار که این تحقیق را انجام داده اند میتوانند که داده ها (Data) ی خود را در اختیار من نیز برای شروع تحقیق و مقایسه آن با تحقیق انجام شده در کابل قرار دهند؟

    منتظر جوابتان خواهم ماند.
    تشکر

  2. احمد رویین ولیار

    از خانم اوریا خواهشمند هستم که این تحقیق را در پوهنتون طبی کابل نیز یکبار اجرا نمایند، من به اساس مطالعه شخصی که دارم فکر میکنم بیشتر از 99% محصلین پوهنتون طبی کابل به مشکل افسردگی دچار اند و در زمینه هیچ نهادی نیست تا به آنها کمک نماید تا بتوانند ازین مشکل رهایی یابند
    تشکر

    • تشکر برادر عزیز از نظرتان
      میخواهم از شما بدانم که اگر معلومات موثق درمورد مشکلات روانی محصلان پوهنتون طبی دارید برایم بفرستید، زیرا من نیز در جریان تدریس در دیپارتمنت نرسنگ متوجه شدم که اکثریت شان مشکل دارند، ومیخواهند جایی یا فردی باشد که با آنها مشکلات شان را در میان بگذارند.
      تشکر

  3. تحقیق جالبی به نظر میرسد. من به عنوان یک محصل در رشته احصائیه طبی (Biostatistics)، علاقمندم تا جزئیات بیشتری ازین تحقیق، خصوصا در مورد میتودولوژی و دیزاین آن، را بدانم. اگر این جزئیات درکدام جای به نشر رسیده باشد که بتوانم به آن دسترسی پیدا کنم، لطفا برایم بنویسید. ممنون

    • باعرض سلام ومعذرت که پیام شما را دیر گرفتم. تحقیق افسردگی به نشر رسیده و در کتابخانه پوهنتون کابل، کتابخانه پوهنتون طبی کابل و کتابخانه پوهنحی روانشناسی وعلوم تربیتی پوهنتون کابل کاپی آن موجود میباشد همچنان در کتابفروشی جوی شیر انتشارات امیری موجود میباشد. تشکر

  4. Hello,
    Thanks a lot for the great work. It help everybody especially students.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.