چرا مردم فسبوک را ترک کرده و پس بر می‌گردند

منبع: Science Daily

برگردان: اسماعیل درمان 

که "عدم استفاده" از شبکه‌های اجتماعی تا حدودی عادی است و یک سوم کاربران فسبوک با غیرفعال کردن حساب خود برای مدتی از فسبوک، تفریح می‌گیرند.
این مطالعه نشان داده است که “عدم استفاده” از شبکه‌های اجتماعی تا حدودی عادی است و یک سوم کاربران فسبوک با غیرفعال کردن حساب خود برای مدتی از فسبوک، استراحت می‌گیرند.

با بیش از یک میلیارد حساب فعال فسبوک در سرتاسر جهان، آدم به آسانی فراموش می‌کند که برخی افراد از این سایت استفاده نمی‌کنند.

 مطالعه‌ی که توسط پژوهش‌گران در دانشگاه کارنِل انجام شده و در ماه می در پاریس ارایه شد، نشان دهنده‌ی این است که “عدم استفاده” از شبکه‌های اجتماعی تا حدودی عادی است و یک سوم کاربران فسبوک با غیرفعال کردن حساب خود برای مدتی از فسبوک، تفریح می‌گیرند. یک دهم یا ده درصد از کاربران نیز به طور کامل فسبوک را ترک می‌کنند.

 از میان 410 فردی که به یک پرسش‌نامه‌ی آنلاین پاسخ دادند، 46 نفر گزارش دادند که که حساب فسبوک خود را حذف کرده اند. بیش از 90 در صد از این دسته گفتند که از تصمیم خود راضی اند و بیش‌تر شان از فسبوک کناره گرفته اند. بقیه‌ی افراد نتوانسته بودند به طور کامل از فسبوک کناره‌گیری کنند، لیکن گزارش دادند که به وقفه‌های متعدد از استفاده‌ی شبکه‌های اجتماعی پرهیز کرده و تفریح گرفته اند.

 بیش از یک چهارم اشتراک کنندگان (110 نفر)، گزارش دادند که حساب خود را غیرفعال کرده اند. غیرفعال کردن حساب، تمام کارهایی را که در فسبوک انجام داده اند پنهان می‌کند، اما تمام اطلاعات شان را نگهداشته و برای شان اجازه می‌دهد هر زمانی که خواستند حساب خود را دوباره فعال کنند. دو سوم کسانی که حساب خود را غیرفعال کرده بودند گزارش دادند که از تصمیم خود راضی بوده اند و یک سوم باقی مانده مدتی پس از غیرفعال کردن، واپس به فسبوک برگشته اند. براساس گفته‌ی اِریک بامر که مولف اصلی این مطالعه و استادیار رشته‌ی ارتباطات در دانشگاه کارنِل است، برخی از اشتراک کنندگان این مطالعه گزارش دادند که برای محدود کردن استفاده از فسبوک، دست به کارهای خلاقانه‌ی دیگر زده اند.

 این پژوهش روز پنج شنبه دوم ماه می در پاریس در جریان «کنفرانس نقش انسان در سیستم‌های کامیپوتری» ارایه شد.

 بامر گفت: “چندین تن از اشتراک‌کنندگان از عضوی از اعضای خانواده یا همسر خود خواسته اند تا رمز عبور یا پسورد شان را تغییر داده و بدین وسیله تنها این اعضا بتوانند به شکل محدود وارد سایت شوند. یکی از اشتراک‌کنندگان گفته است که حساب خود را طوری تنظیم کرده است که تمام ایمیل‌های فسبوک را به حساب ایمیلی فاروارد می‌کند که او هیچ زمانی از آن حساب ایمیل استفاده نمی‌کند. برخی دیگر مرورگر یا «بروزر»هایی نصب کرده اند که فسبوک را بلاک می‌کنند.”

 بنابر آن‌چه بامر می‌گوید، انگیزه‌های مختلفی برای ترک فسبوک گزارش شده اند، مثلاً از نگرانی در باره‌ی مسایل خصوصی فرد یا سوءاستفاده از اطلاعات شخصی گرفته تا مشکلاتی که تأثیر منفی بر فعالیت‌های مفید روزمره بجا گذاشته یا سبب اعتیاد می‌شوند. برخی از اشتراک‌کنندگان گفته اند که از درگیر شدن با مسایل سطحی و مبتذل خسته شده بودند. برخی دیگر برای این فعالیت خود را در فسبوک به حالت تعلیق درآورده یا این سایت را ترک کرده اند تا با رییس، شاگرد یا شریک عشقی قبلی خود در فسبوک دوست نشوند.

 بامر در ادامه افزود: “در برخی موارد، اشتراک‌کنندگان گزارش دادند که برای ترک فسبوک بر آن‌ها فشار وارد شده، مثلاً به وسیله مقررات محل کار شان، یا برای این که افسر نظامی بوده یا تحت نظارت پلیس قرار داشته اند.”

 در این مطالعه 75 نفر گزارش دادند که هرگز حساب فسبوک نداشته اند. بامر می‌گوید: “در حالی که برخی اشتراک‌کنندگان گفته اند که استفاده‌ای از این سایت نمی‌برند، برخی دیگر فهرست مفصلی ارایه کرده و دلایل خود را برای نپیوستن به فسبوک برشمرده اند. برخی از این اشتراک‌کنندگان نمی‌خواهند تا زندگی شان به نمایش گذاشته شود یا در یک «آکواریوم جهانی» زندگی کنند.”

 در حالی که مطالعات پیشین بین کاربران و غیرکاربران شبکه‌های اجتماعی مقایسه کرده اند، اما این مطالعه یکی از نخستین پژوهش‌های است که گستردگی عدم استفاده از یک شبکه‌ی اجتماعی را نشان می‌دهد. این مطالعه هم‌چنان مدارکی را ارایه می‌کند که نشان می‌دهد آن عده از کاربران فسبوک که حساب خود را غیرفعال کرده اند معمولاً کسانی را می‌شناسند که آنها نیز حساب خود را غیرفعال کرده اند. به همین دلیل، بامر می‌خواهد این اثر بالقوه را بیش‌تر مورد کاوش قرار دهد.

 بامر در خاتمه گفت: “مطالعات آینده ممکن است به بررسی این نکته بپردازند که نمونه‌ها و طرح‌های که تا حال برای بررسی گسترش نوآوری‌های فناوری یا شیوع امراض عفونی یا الگوهای رفتاری فرهنگی استفاده شده اند، شاید بتوانند ماهیت اجتماعی عدم استفاده از تکنولوژی را نیز بهتر واضح سازند.”

یادداشت: نشر نوشته‌های روان آنلاین تنها با ذکر منبع یا اجازه‌ی رسمی از مدیریت سایت مجاز است!

درباره‌ی اسماعیل درمان

اسماعیل درمان، ماستر روانشناسی بالینی و مدیر وبسایت روان آنلاین است. شما می‌توانید از طریق صفحۀ «تماس با ما» یا صفحۀ فسبوک روان آنلاین به او و گروه کاری روان آنلاین پیام بفرستید. خوانندگانی که نمی‌خواهند نام شان ذکر شود این را در پیام خود مشخص کنند. گروه روان آنلاین به حفظ هویت خوانندگان احترام می‌گذارد.

۳ نظر

  1. من هم به خاطر درگیری های مسخره فیس بوک خود را بستم. دیگر این که هیچ چیزی جدی در این صفحه وجود ندارد. همه چیز مسخره شده.
    از سوی دیگر بستن فیس بوک برایم وقت داد تا بتوانم بیشتر به کار های دیگری برسم که فکر میکنم مفید است.
    برای بستن صفحه کافی است که اراده قوی داشته باشید وبرنامه دیگری را جایگزین آن بکنید. برای من که این روش درست کار داد.

  2. Machine translation failed. retry

  3. بسیار از وقتم لذت میبرم از وقتی که فسبوک را ترک کردم.خواستن توانستن است اگر ارزش به وقت میدهید پس ترکش کنید،بجاش بعضی مطالب را جستجو کنید .. .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.