چرا این روزها تمرکز نداریم؟

ویرایش: اسماعیل درمان lack of concentration 1

جهان امروز مملو از چیزهای‌ست که تمرکز را کاهش می‌دهند، به ویژه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی مجازی. برخی از روانشناسان روش‌های را برای مدیریت عدم تمرکزی که عامل آن این شبکه‌ها اند، پیشنهاد کرده اند.

 برخی از عواملی که موجب عدم تمرکز افراد می‌شوند:

شبکه‌های اجتماعی: جهان امروز پر از از بین‌برنده‌های تمرکز می‌باشد. گاهی یک ساعت ارتباط با دوستان و قطع کردن کار بسیار آسان می‌شود. زمانی که کار می‌کنید به‌هیچ‌وجه صفحه‌ی شبکه‌ی اجتماعی خود مانند فسبوک یا تویتر را باز نکنید. اگر زود به زود چک می‌کنید سعی کنید این کار را به فواصل زیاد انجام دهید. لپ تاپ خود را جایی قرار دهید که برای مدتی دسترسی به اینترنت نداشته باشید.

 گوشی همراه یا مبایل: زنگ مبایل چیزی است که اغلب ما قادر به چشم‌پوشی از آن نیستیم. نه تنها زنگ‌های مکرر و پیام‌های تلفنی وقت شما را می‌گیرد، بلکه ممکن است تمرکز شما کاملاً به هم بزند. زمانی که مصروف کار هستید، تلفن را روی پیام‌گیر بگذارد یا زنگ آن را روی گزینۀ “بی‌صدا” یا “سایلنت” قرار دهید. در مقایسه با جواب دادن تک تک زنگ‌ها و پیام‌ها، گوش کردن به تمام پیام‌هایی که برای شما گذاشته شده است تمرکز شما را کمتر به هم می‌ریزد. در ضمن اگر از مبایل‌های پیشرفته استفاده می‌کنید که همراه با خود انترنت دارد، در زمان مطالعه یا کار، وبسایت هایی چون فسبوک یا تویتر را کاملاً ببندید – “بلاک کنید.”

 انجام چند کار به طور هم‌زمان: معمولاً از فردی که چند کار را به طور هم‌زمان انجام می‌دهد تقدیر می‌شود و بسیاری حسرت می‌خورند تا توانایی او را داشته باشند، ولی واقعیت این است که همۀ افراد قادر به این کار نیستند و در کنار آن، بیشتر اوقات و برخلاف انتظار، این روش زمان بیشتری را از فرد می‌گیرد. انجام چند کار به طور هم‌زمان زمان زیادی را از فرد می‌گیرد، چرا که تغییر توجه از یک کار به کار دیگر زمان می‌بَرَد. انجام سه کار به طور هم‌زمان بیش از انجام یکی بعد از دیگری زمان می‌بَرَد. تمرکز و توجه خود را روی یک کار بگذارید سپس سراغ کار دیگر بروید.

کسالت و خستگی: ممکن است کاری که انجام می‌دهید برای‌تان جذابیت نداشته باشد. انجام برخی کارها برای‌مان جذاب‌تر از انجام کارهای دیگر هستند. انجام کار کسل‌کننده شما را در مقابل عدم تمرکز بسیار آسیب‌پذیر می‌کند و به راحتی تمرکز خود را از دست می‌دهید. زمانی که شما کسل هستید، تلفن، اینترنت و … بسیار وسوسه‌کننده هستند. یکی از روش‌ها این است که به خود وعده دهید که اگر کاری را که روی دست دارید انجام دهید، چند دقیقه به استراحت بپردازید، یا یک پیاله چای بنوشید، چیزی را که دوست دارید بخورید، یا با یک دوست هم‌کلام شوید. این وعده می‌تواند به شما در انجام کار و جلوگیری از عدم تمرکز بسیار کمک کند.

فکرهایی که با آن‌ها به شکایت کردن و نِق نِق کردن می‌پردازید: اگر مثلا مکالمه‌ای دیروز داشته اید و از دیروز تا به حال آن را مُدام در ذهن خود تکرار می‌کنید و یا با خودتان غُر می‌زنید، این می‌تواند به تمرکز تان به شدت آسیب بزند. یک راهِ دوری از این افکار نوشتن آن‌ها روی کاغذ است. وقتی که این دغدغه‌ها از ذهن بیرون ریخته شده و روی کاغذ قرار گرفتند، شما می‌توانید آن‌ها را حداقل برای مدتی از ذهن خود دور کنید.

استرس: استرس به شدت روی تمرکز افراد تاثیر می‌گذارد. مطالعات نشان داده اند افرادی که به مراقبه (مدیتیشن) به مدت یک هفته پرداخته اند وضعیت تمرکز آن‌ها بسیار بهبود یافته است. راه‌های مدیریت استرس از جمله مراقبه را بیاموزید تا تمرکزتان بهبود یابد. lack of concentration 3

خستگی زیاد: خستگی زیاد خود یکی از عوامل مهم عدم تمرکز است، که البته دارای عوامل مختلف است. اگر بتوانید برای لحظه‌ای کوتاه در طول روز بخوابید تمرکز شما بهبود می‌یابد. تمام افراد بزرگسال به هفت الی نُه ساعت خواب شبانه نیازمندند، بنابراین طوری برنامه‌ریزی کنید که شب خوب بخوابید.

گرسنگی: ذهن برای تمرکز نیاز به سوخت دارد و این سوخت توسط غذا فراهم می‌شود. بنابراین خوردن غذای خوب به ویژه صبحانه برای تمرکز بسیار ضروری است. حافظه‌ی کوتاه‌مدت زمانی که شما گرسنه باشید در رنج است و شما نمی‌توانید به خوبی تمرکز کنید. همیشه کوشش کنید صبحانه بخورید و شکم گرسنه سر کار نروید.

افسردگی: اگر از عدم تمرکز شدید رنج می‌برید ممکن است که افسردگی را تجربه کنید. برخی غمگین بودن را نشانه‌ی افسردگی می‌دانند، در حالی که عدم تمرکز هم می‌تواند نشانه‌ی افسردگی باشد. بنابراین با داکتر یا مشاور صحبت کنید تا اگر افسردگی دارید، آن را تحت تداوی قرار دهد.

دواها: متاسفانه برخی دواها، از آن میان دواهای ضد افسردگی، ممکن است برای مدت کم یا زیاد تمرکز را کم کنند. اگر فکر می‌کنید که کمبود تمرکز به دلیل استفاده از این دواهاست با داکتر خود حتما مشورت کنید تا یا آن‌ها را تغییر دهد یا در مقدار آن‌ها تغییر ایجاد کند.

بیش‌فعالی و کم‌توجهی: بیش‌فعالی و کم‌توجهی چنان که برخی می‌پندارند تنها در بین کودکان شایع نیست، بلکه برخی از بزرگسالان نیز دچار بیش‌فعالی و کم‌توجهی هستند و به همین دلیل نمی‌توانند به درستی تمرکز کنند. روش‌هایی مانند رفتار درمانی یا استفاده از دوا با مشورت داکتر و مشاور برای بهبود و تحت کنترل در آوردن این وضعیت وجود دارد.

منبع : salamatnews.com

عکس‌ها برگرفته از: http://allwomenstalk.com، http://www.guardian.co.uk، http://www.express.co.uk

یادداشت: نشر مطالب روان آنلاین فقط با ذکر منبع یا اجازۀ رسمی از مدیریت وبسایت مجاز است!

درباره‌ی اسماعیل درمان

اسماعیل درمان، ماستر روانشناسی بالینی و مدیر وبسایت روان آنلاین است. شما می‌توانید از طریق صفحۀ «تماس با ما» یا صفحۀ فسبوک روان آنلاین به او و گروه کاری روان آنلاین پیام بفرستید. خوانندگانی که نمی‌خواهند نام شان ذکر شود این را در پیام خود مشخص کنند. گروه روان آنلاین به حفظ هویت خوانندگان احترام می‌گذارد.

۲ نظر

  1. محمد نصیر کریمی

    سپاس از نشر این مطلب!

  2. محمد نصیر کریمی

    Machine translation failed. retry

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.